mandag 30. januar 2012

Positivt, negativt... eller både og?


Nå som Susann og Isabel har skrevet sine meninger om «det ukjente» har du kanskje gjort deg opp en mening om det. Men ennå er det sikkert mange som ikke er vet hva de legger i disse ordene. Er det ukjente positivt eller negativt? Jeg vet ikke. Jeg frykter det ukjente, men samtidig er jeg spent på å møte det!



For å svare på Susann sitt innlegg: «Ja, jeg skal flytte bort og begynne på høgskole til høsten.» Jeg skal flytte til en ukjent by, gå på en ukjent skole og omgå bare ukjente mennesker. For min del gleder jeg meg. Jeg er sikker på at den nye byen, skolen og menneskene kommer til å bli en fantastisk opplevelse! Det som er problemet er å flytte fra det man kjenner så godt fra før. Venner, kjæreste og familie blir hjemme selv om jeg drar. Derfor gruer jeg meg også. Slike situasjoner er alltid vanskelige, men på dette punktet i, i alle fall mitt liv, kommer utdannelsen først. Og jeg har bestemt meg. Jeg kommer til å flytte bort for å gå på skole og jeg burde ikke sitte å grue meg, fordi jeg vet at den dagen når jeg drar, vil komme. Jeg vil ikke ødelegge de siste månedene jeg har igjen med venner og familie. Derfor har jeg valgt å glede meg i stedet. Bare ved å tenke på alle mulighetene man har etter høgskolen og hvor mange nye venner man kommer til å få fra alle kanter av landet. Selvfølgelig vil man lengte hjem, men man skal ikke være borte for alltid.


Det jeg prøver å si er at «det ukjente» både kan være positivt og negativt, men man trenger ikke velge. Det ukjente som møter meg er både positivt og negativt og kanskje er du i en lignende situasjon. Du må kjenne på ordene og finne en ekte følelse. Det vil være lettere å skrive om noe du føler selv enn noe du finner opp. For eksempel om å flytte til et ukjent sted i stedet for om en ukjent mann som står i vinduet med pistol. Slike tekster kan ofte virke falske hvis man ikke får til å sette seg inn i situasjonen. Jeg sier ikke at du ikke skal finne opp en historie å skrive om, men at det kanskje er lettere og teksten kan bli mer interessant hvis du skriver av egen erfaring eller ut fra egne følelser.


Så hva er din mening om det ukjente? Er det noe positivt, noe negativt, eller litt av begge deler? Skriv akkurat hva du føler for!


Husk at innleveringsfristen er den 10. mars.
Send inn ditt bidrag til elevtekstkonkurransen@gmail.com.
Sjekk også ut og lik facebooksiden vår: «Post-it! Elevtekstkonkurranse»


- Silje-Christin S. Edvardsen (Ansvarlig for blogg, facebookside og e-post)

fredag 27. januar 2012

Murphy's lov



Siden vi startet med forberedelsesdelen i konkurransen for et par uker siden, har nok de fleste av oss grublet litt over "det ukjente".
Vi har lært at det kommer veldig an på hvem man spør. Om en ser på "det ukjente" som noe positivt eller negativt, kommer vel an på tidligere erfaringer. Det kommer forsåvidt også an på settingen. Men en ting er sikkert: Det finnes mye ukjent der ute, og alle har gjort seg opp en mening om det. 


For meg er det ukjente mer skummelt, enn fristende. Det får meg til å tenke på ukjente mennesker. Jeg sier ikke at alt av det ukjente nødvendigvis er negativt, men det er jo ikke spesielt positivt heller. Jeg føler meg i hvert fall ikke trygg når jeg tenker på alt det ukjente som venter meg der ute. Men hva er det egentlig som gjør at så mange skjelver når de tenker på nye situasjoner eller nye utfordringer? Det ligger litt i underbevisstheten, tror jeg. Vi har instinkter som forteller oss at ukjente situasjoner er noe vi skal styre unna. Vi lærte tidlig at noe vi ikke har opplevd før er noe vi har lite erfaring med. Noe vi har lite erfaring med, er noe vi bør styre unna. It's as simple as that. Jeg har i tillegg bestemt meg for å leve etter Murphy's lov: Det som kan gå galt, kommer til å gå galt. Lever man etter den, er man i hvert fall forberedt.

Dette med at det ukjente er noe man skal frykte, er noe som kanskje er spesielt utbredt i Norge. Vi har alltid vært et lite land, med glade innbyggere og lite med trusler og problemer. Her har vi alt vi trenger, og litt til. Det var selvfølgelig før terrorhandlingen 22. Juli satte en støkk i de ellers så glade nordmenn. Men før denne handlingen var vi altså et veldig trygt land. Når et land har så rolige innbyggere, og så lite katastrofer, er det klart at det blir en mangel på ting å frykte. Derfor har vi et mediehysteri rundt smørmangelen. Sånn er det i Norge. Vi blir gjort narr av av andre land som har ekte problemer, fordi lille Norge er helt på tuppa på grunn av mangel på smør på brødskiva.

Så hva er det da igjen å skrive om? Jeg velger å se på de personlige problemene, vi møter jo tross alt noe ukjent hver dag. Ta en del av dine egne hverdagsproblemer som omhandler det ukjente, og sett i gang med skrivingen. Skal du flytte til en ny plass for å gå høyskole til høsten? Det er et godt utgangspunkt til ei god novelle. Det er så mye å ta av, og det er kun tema og sjanger som setter en liten grense for hva du kan skrive om. La kreativiteten flyte, og husk at alt er en mulig trussel, eventuelt en god mulighet. Det ukjente kan være så mangt, og jeg håper det vil komme inn mange bidrag som vil forandre mitt eget syn på det ukjente.

Husk at innleveringsfristen er satt til 10. mars!
Send inn ditt bidrag til elevtekstkonkurransen@gmail.com !

Hilsen Susann Sivertsen (Utforming av oppgave og vurdering av bidrag)

mandag 23. januar 2012

Samhold med "de ukjente"


Vi er nå en uke inn i prosjektet om å sette i gang en elevtekstkonkurranse, og ideene og tankene vi satt med i starten begynner virkelig å ta form. En tosiders artikkel om konkurransen kom på trykk i Rana Blad i helga, og interessen for både facebooksiden og bloggen vår øker sakte men sikkert. Men å virkelig engasjere seg for en konkurranse som denne som deltaker, er vel kanskje ikke så lett? Oppgaven og kriteriene er gitt, så hva mer trenger man egentlig?

Det var min idé at temaet skulle omhandle ”det ukjente”. Men før du setter deg i gang med en mystisk novelle om et grusomt mord gjennomført av noe ukjent, er det kanskje andre ting man burde ta til ettertanke. Det trenger ikke være en blodig skrekkblandet thriller for at novellen skal falle i smak hos oss som skal vurdere de innsendte bidragene. Vi utfordrer dere til å tenke utenfor boksen og hente inspirasjon fra flere eller andre kilder enn hva du kanskje er vant til. På hvilken måte kan frykten for noe ukjent i hverdagen påvirke oss? Hva gjør det med oss som samfunn? Hvem sørger for at ”det ukjente” forblir ukjent for oss?

Men novellen trenger selvsagt ikke å omhandle frykt for noe ukjent, eller vris mot noe mystisk eller negativt. En novelle med en happy ending kan være like sterk, om ikke enda sterkere enn de som fokuserer på noe negativt. Her er vel kanskje utfordringen at novellen vekker følelser i oss. At det ukjente viser seg å være en positiv ting for oss, og hva det gjør med oss som mennesker. 

Det første som slo meg da jeg tenkte ”det ukjente” var terrorhandlingene 22. Juli. Hvordan det med en gang ble dratt forhastede konklusjoner om hvem som kunne være ansvarlig for dette. Mange tenkte med en gang at det var noen av ”de ukjente” for oss. Mennesker som ikke var en del av vårt norske samfunn. Da det viste seg at det var en av oss, en som ikke skulle være ”ukjent” for oss, ble hele situasjonen snudd på hodet. Tanken på at hvem som helst kunne sitte på en slik grusom hemmelighet vakte frykt. Men samtidig ble det utviklet et unikt samhold mellom nordmenn uavhengig av hvor ”ukjent” vi alle kunne virke fra hverandre. Da begynte jeg å tenke: Kan man vite hvem som er ukjent for oss, eller ikke? Og har frykten for mennesker som er annerledes enn oss selv blitt for sterk?

Men la for all del ikke mine meninger eller tips styre skrivingen din. Hent inspirasjon, og skriv om det du selv forbinder med ”det ukjente”. Det er når du leter grundig i deg selv at du finner historiene og tekstene som griper og gir sterkest inntrykk til dine lesere.

- Isabel Haugjord (Ansvarlig for utforming av oppgaven og med i vurdering av innsendte bidrag)

Send inn ditt bidrag til elevtekstkonkurransen@gmail.com sammen med studiested, klasse, telefonnummer, navn og et samtykke om at vi kan legge ut teksten din på våre nettsider. Husk å informere om du vil at vi skal la navnet ditt utebli ved publisering. Fristen er satt til 10. Mars

torsdag 19. januar 2012

Enquét


Sugar in the morning

Vi i tekstgruppa hadde hovedsaklig innstilt oss på at den umiddelbare tanken om at «det ukjente», ville assosieres med noe negativt. Vi ble motbevist da vi fant fram kamera, tok blokka fatt, og tok en rask enquét (en slags «5 i glassgata») på morrakvisten.

Spørsmålet var enkelt: Hva tenker du, når du hører ordet «ukjent»?




Alexander Ravik (22):
- Noe jeg ikke vet om. Det kan være positivt, slik som noe nytt innen vitenskap.



Tom Vikestad (17):
- Jeg tenker på en person som ikke vil bli gjenkjent. Det kan være positivt eller negativt alt etter settingen. Mest negativt, siden det er noe man ikke er vant med. 



Kamilla Jensen (20):
- Jeg tenker ukjent person, eller ukjent sang. Det kan være positivt, jeg er ikke redd for det ukjente.



Helene Thoresen (18):
- Skummelt og negativt. Men ikke bestandig negativt, jeg liker ukjente mennesker. Men ikke ukjente situasjoner.



Adrian Ramsvik (17):
- Noe man ikke vet om. Kan være både positivt og negativt, man vet liksom ikke om det enda. Det kan jo være døden, for eksempel.





Ifølge de vi intervjuet var altså meningene delt om hvorvidt det ukjente er negativt eller positivt. Det kan være lurt å ta i betraktning når du skal begynne å skrive ditt bidrag!

Hva forbinder DU med «det ukjente»? Svar som kommentar på dette innlegget.

onsdag 18. januar 2012

Skrivekonkurranse for elevene ved polarsirkelen videregående skole

Hva er ukjent for deg?
Elevene på tekstfaget ved Mjølan arrangerer nå skrivekonkurransen Post-it for hele polarsirkelen videregående skole. 

Ønsker du at dine skriveferdigheter skal gjøre lommeboken tykkere? Gjennom denne skrivekonkurransen har du muligheten til å vinne et gavekort på en verdi av 1000 kroner på Amfi Mo i rana(http://www.amfi.no/moirana). Sjangeren for konkurransen vil være novelle, og temaet må omhandle «det ukjente». Ellers står du fritt til å være så kreativ du ønsker. Innleveringsfristen er satt til 10. mars. 

Send inn ditt bidrag til elevtekstkonkurransen@gmail.com sammen med studiested, klasse, telefonnummer, navn og et samtykke om at vi kan legge ut teksten din på våre nettsider. Husk å informere om du vil at vi skal la navnet ditt utebli ved publisering.


Her på bloggen vil vi skrive innlegg regelmessig om oppgavens framgang. Du vil også finne egne bidrag fra tekstgruppen, samt lure tips og oppdateringer som vil hjelpe deg videre i skrivearbeidet. I tillegg vil bidragene bli lagt ut etter hvert som de kommer.

Vi i tekstgruppa håper at denne konkurransen kan motivere og inspirere deg til å ta del i denne unike muligheten, og levere ditt bidrag. Husk at siste frist for innlevering er 10. mars. Post-it!